• +31 (0) 6 33 269 324
  • info@dailycargo.nl
  • Nederland, Pays-Bas, The Netherlands

Elektrische bestelwagens kunnen de onderhouds- en reparatiekosten van een wagenpark verlagen

Het meest bekende voordeel van het overstappen op een elektrisch voertuig is de impact op het milieu als gevolg van het wegvallen van uitlaatemissies in vergelijking met een voertuig met verbrandingsmotor, maar wat niet zo voor de hand ligt, is dat ze ook goedkoper kunnen zijn gedurende de operationele levenscyclus. Waarom? Om te beginnen hebben we de neiging om ons te concentreren op brandstofprijzen, maar een ding dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de lagere onderhoudskosten die elektrische voertuigen kunnen bieden. Iemand die een personenauto voor privégebruik koopt, zal zich minder snel zorgen maken over het onderhoud, maar voor grote wagenparkbeheerders kunnen deze kostenbesparingen op termijn zinvol zijn.

Een ander kostbaar probleem voor wagenparken zijn ongeplande reparaties als gevolg van storingen. Volgens een studie gerapporteerd op ChargedFleet.com zijn ongeplande reparatiekosten voor elektrische bestelwagens gemiddeld 22 procent lager in vergelijking met bestelwagens met een verbrandingsmotor na drie jaar op de weg. De reden hiervoor is dat elektrische voertuigen minder mechanische onderdelen hebben dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Dit is belangrijk omdat minder reparaties ook meer tijd op de weg betekenen voor drukke bestelwagens. In een wereld waar downtime de doodsteek is voor wagenparken, is het van cruciaal belang om voertuigen op de weg te houden om te voldoen aan de steeds toenemende vraag naar last-mile-deliveries.

Het draait allemaal om de bewegende delen

Waarom verwachten we dat elektrische voertuigen minder onderhoud nodig hebben? Bewegende delen maken daar een groot deel van uit, omdat het de bewegende delen zijn die het vaakst problemen ondervinden. Standaard voertuigen met verbrandingsmotor hebben meestal meer dan 2.000 bewegende delen in de aandrijflijn, terwijl elektrische voertuigen er meestal maar ongeveer 20 hebben . Een elektrisch voertuig op batterijen heeft bijvoorbeeld geen distributie- of ventilatorriem en geen dynamo. Bovendien mist een elektrisch voertuig ook veel van de complexe, niet-bewegende onderdelen die vaak defect raken in verbrandingsmotoren, zoals zuurstofsensoren, bougies en katalysatoren. Volgens Forbes, slechts één van deze top tien reparaties kan ooit gebeuren met een elektrisch voertuig. Het ontbreken van bewegende delen betekent ook dat reparaties aan elektrische voertuigen minder ingewikkeld kunnen zijn.

Bovendien gebruiken elektrische voertuigen meestal geen transmissies, wat betekent dat het veelvoorkomende (en dure) probleem van schade aan tandwielen geen probleem is. Veel elektrische voertuigen gebruiken ook regeneratief remmen om verbruikte energie terug in de batterijen te gebruiken. Afgezien van het besparen van elektriciteit, heeft regeneratief remmen nog een ander belangrijk voordeel: zoals opgemerkt in dit Electrek-artikel, kan het de levensduur van conventionele (en dus minder uitgaven voor vervanging) remonderdelen zoals kabels en remblokken aanzienlijk verlengen vanwege minimaal gebruik. Ten slotte gebruiken elektrische voertuigen geen motorolie en hoewel ze wel motorsmeermiddelen gebruiken, hoeven deze zelden te worden bijgevuld of vervangen. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Dit is het moment om uw wagenpark te elektrificeren

Elektrische voertuigen kunnen goedkoper zijn in onderhoud en reparatie dan hun dieselalternatieven. Ze kunnen ook langer op de weg worden gehouden door de frequentie van ongeplande reparaties te verminderen en door de hoeveelheid arbeid te verminderen die anders zou worden besteed aan het oplossen van deze problemen. Al deze voordelen hebben tijd nodig om op te bouwen. Ze kunnen alleen worden gerealiseerd als wagenparkbeheerders uitgaan van een ’total cost of ownership’-perspectief dat rekening houdt met alle kosten gedurende de levensduur van een wagenpark.

De grootste zorg die de meeste kopers van elektrische voertuigen hebben, is dat de batterij na verloop van tijd zal verslechteren, waardoor uiteindelijk een dure vervanging nodig is. Wij zijn van mening dat dergelijke zorgen overhyped of misplaatst zijn. Het batterijbereik is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd en veel nieuwe elektrische voertuigen voldoen aan of overtreffen de wettelijke voorschriften die vereisen dat batterijen van elektrische voertuigen minimaal acht jaar of 160.000km onder de garantie vallen, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet.

Dit is het moment om uw wagenpark om te schakelen naar elektrische bestelwagens. Het is niet alleen een kans om de uitstoot van voertuigen te helpen verminderen, maar ook om uw bedrijf te helpen potentiële kostenbesparingen te realiseren.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Spread the love